7 stappen van een dakinspectie

Voordat je als dakspecialist een goede offerte kunt maken vind er eerst een uitvoerige dakinspectie plaats. Deze inspectie is zeer belangrijk omdat alle facetten van het dak worden geïnventariseerd. Denk hierbij aan de ligging, dakbedekking, isolatie, veiligheid en constructie. Om een goed inzicht te kunnen geven van zo’n dakinspectie hebben wij de 7 belangrijkste stappen voor u op een rij gezet, maar ook het proces beschreven voor de plaatsing van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak.

Het stappenplan

De inventarisatie

1. Het ontvangen van een aanvraag van een klant: Wij nemen dan telefonisch contact op om een afspraak in te plannen om het dak en de daarbij behorende werkzaamheden persoonlijk te inventariseren.

2. Bij aankomst zullen wij ons altijd eerst netjes melden en voorstellen aan de klant.

3. Wij starten met een paar basis vragen om zo een eerste beeld te vormen van het dak en wat extra informatie te verzamelen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Hoe kunnen we het dak betreden? Is er een dak toegangsluik, zijn er vaste ladderborginspunten?
  • Is er permanente veiligheid, een leeflijnsysteem of ankerpunten aanwezig op het dak. Dit om te kijken of we de dakinspectie veilig kunnen uitvoeren?
  • Wat is de leeftijd van het dak. Dit i.v.m. de bepaalde levensduur van het type dakbedekking?
  • Zijn er specifieke bijzonderheden waar wij rekening mee moeten houden?

De dakinspectie

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

4. Hierna vind de dakinspectie plaats. Er zijn bijvoorbeeld diverse punten van cruciaal belang voor het plaatsen van zonnepanelen.

Hieronder een kleine opsomming.

  • Welk systeem valbeveiliging is aanwezig op het dak en waar is deze geplaatst? Om veilig de zonnepanelen te kunnen plaatsen en te onderhouden is de aanwezigheid van valbeveiliging noodzakelijk. Door de komst van de zonnepanelen kan het zijn dat de aanwezige valbeveiliging verplaatst zal moeten worden.
  • Welke soort dakbedekking ligt er op het dak en wat is de staat hiervan? Het is belangrijk om vast te stellen of er al vaker reparaties zijn uitgevoerd en of er al verouderingssymptomen zichtbaar zijn. Plaatst u zonnepanelen op een gedateerd dak kan dit schade en lekkages tot gevolg hebben. Bij een sterk verouderd dak geven wij het advies om deze (deels) te laten renoveren voordat de zonnepanelen worden geplaatst. Verkeerd de dakbedekking nog is goede staat dan voeren wij toch een grondige inspectie uit en eventueel kleine reparaties uit voorzorg. Zo zijn we er zeker van dan de zonnepanelen op een goede ondergrond kunnen worden aangebracht.

5. Nadat de dakbedekking is onderzocht zijn er nog een aantal andere punten die worden bekeken.

  • Ongeacht de dakbedekking zullen wij de isolatie beoordelen. Dit doen wij door een kleine insnijding te maken in de dakbedekking. De zonnepanelen hebben een bepaald gewicht en zullen daarnaast geballast worden tegen het afwaaien van het dak. Wij willen er zeker van zijn dat de isolatie van een dusdanige harde pers is om hier de zonnepanelen inclusief ballast zorgeloos op aan te kunnen brengen. Heeft de isolatie geen harde persing zoals bijvoorbeeld een zachte steenwolisolatie, dan bestaat er de kans dat de panelen na het aanbrengen hiervan, door de dakbedekking kunnen gaan drukken. Schade aan de dakbedekking is dan erg groot met grote kans op lekkages als gevolg.
  • In sommige gevallen is het mogelijk om plaatselijk (alleen op de plek waar de zonnepanelen geplaatst worden) de zachte isolatie te vervangen voor een harde pers isolatie. Op deze manier is het plaatsen van zonnepanelen dan toch wel mogelijk.
  • Een ander belangrijk punt is de constructie van het pand. Is de constructie wel sterk genoeg voor de zonnepanelen? Wij kunnen hier niet altijd een advies in geven en schakelen bij twijfel de hulp in van een constructeur.
  • Tot slot bekijken we de ligging van uw dak. Schijnt er wel voldoende zon op uw dak of ligt uw dak teveel in de schaduw. Dit heeft namelijk invloed op het rendement van de zonnepanelen. Wij gaan ervan uit dat de aanbieder van de zonnepanelen u hier ook op zal wijzen, maar wij maken het wel graag alvast bekend.

Het advies

6. Na de uitgebreide dakinspectie bespreken we met de klant onze constateringen, eventueel met foto’s om onze constateringen inzichtelijk te maken. Hierna geven wij ons advies.

7. Blijken er aandachtspunten te zijn en heeft de klant interesse in een vrijblijvende aanbieding, dan brengen wij daar in overleg graag een offerte voor uit.
Koops Dakbedekking calculeert op basis van een uitvoering conform BDA (Bureau dak advies te Gorinchem) en levert uitsluitend aantoonbaar hoogwaardige materialen.

Uiteindelijk wordt de offerte met een stukje begeleidend schrijven en een documentatie van de benodigde materialen vrijblijvend naar de desbetreffende klant gestuurd en/of komen wij langs om de desbetreffende offerte met u te bespreken.