Klimaatsveranderingen en de gevolgen voor uw dak

De laatste jaren is het verschil steeds duidelijker te merken. Het klimaat veranderd, ook in Nederland.

De zomer begint vroeg en is elk jaar langer en warmer. De winter is steeds milder en ook steeds korter. De bladeren aan de bomen blijven langer hangen dan normaal. En als het regent of stormt valt er in een korte tijd heel veel water in één keer.

Deze veranderingen hebben ook invloed op uw platte dak.

Is uw dak bestemd tegen deze extreme veranderende weersomstandigheden?

Wij merken dat heel veel oudere daken niet bestand zijn tegen deze veranderende weersomstandigheden. Dit door te weinig en/of te kleine afvoeren. Daarnaast ontbreken de nood overstorten vaak geheel op deze daken. Dat laatste zorgt steeds vaker voor problemen en lekkages.

Oplossingen zijn er gelukkig genoeg. De huidige afvoeren kunnen in veel gevallen aangepast worden om zo beter voorbereid te zijn op de veranderingen van het weer. Daarnaast kunnen er, in bijna alle gevallen, achteraf nood overstorten aangebracht worden. Zo bent u er zeker van dat, als uw huidige afvoeren het af laten weten, het water te allen tijden via de nood overstorten van het dak zal lopen.

Bij nieuwbouwprojecten zorgt de architecten tegenwoordig standaard voor deze voorzieningen. Oude daken hebben dat nog niet. Het is dan ook aan te raden u eens te laten adviseren door een gecertificeerd dakdekker, en de huidige water afvoeren voor u in kaart te brengen.

Hoe beschermt u uw dak tegen veel extreme neerslag?

 • Nood overstort:

  Zorg dat uw dak beschikt over een aantal nood overstorten. Dit is een noodafvoer in de dakrand waarmee regenwater altijd weg kan lopen wanneer de huidige afvoeren het overtollige water niet aan kunnen. Zo voorkomt u dat het water op het dak en/of in de dakgoot te hoog komt te staan.

  Het doel van de noodafvoer is het op het dak ophopende water te allen tijden af te kunnen voeren. Dit om lekkages, en in het uiterste geval bezwijken van de constructie door waterbelasting, te voorkomen.

 • Voldoende afvoeren:  

  Beschikt uw dak over voldoende afvoeren en zijn deze van de juiste afmeting. Kan het water snel genoeg weglopen en kunnen uw afvoeren de hoeveelheid water aan.  Stilstaand water is schadelijk voor uw dakbedekking. Het slijt veel sneller met mogelijk lekkage tot gevolg. 

 • Onderhoud:

  Zorg voor voldoende onderhoud aan uw dak. Het liefste in het voor- en najaar. Vallen de bladeren van de bomen? Zorg dan dat uw afvoeren vrij zijn zodat water gemakkelijk weg kan lopen.

Hoe beschermt u uw dak tegen warmte?

 • Een goed advies:

  Laat u goed adviseren over het type dakbedekking. De één kan beter tegen hitte dan de andere. Ook kunt u denken aan reflecterende (witte) dakbedekking. Door de reflectie van de warmte zorgt deze voor een comfortabelere temperatuur in uw pand en is daarnaast goed geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunt u energiekosten besparen mocht uw verbruik hoog zijn voor het verkoelen van de ruimte.

 • Grind:

  De slijtage van een plat dak is in hoge mate verbonden met de weersomstandigheden. In eerste instantie heeft vooral de zon (UV stralen) veel invloed op uw dak. Wist u dat ‘s zomers de temperatuur op een dak kan oplopen tot 80° C? Als u over de dakbedekking een laagje grind plaatst (aanbrengen van een schut laag), schijnt de zon niet direct op uw dakbedekking en loopt de temperatuur van uw dak minder op. Op de lange termijn vind de veroudering dan pas veel later plaats. 

Bent u benieuwd of uw dak beschikt over de juiste hoeveelheid afvoeren? Heeft u vragen over het onderhoud van uw dak? Of wilt u meer informatie over de diverse mogelijkheden?

Neem contact met ons op en laat Koops Dakbedekking u adviseren! Wij denken graag met u mee.

Wij gebruiken marketing- en trackingcookies om uw ervaring op de website te verbeteren. Vindt u dat oké? meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten